Matěj vyhrál Evropský pohár v dálkovém plavání v Kodani

29.08.2015 11:26

Na páté kolo Evropského poháru do dánské Kodaně vyrazil Matěj. Nejdříve odstartovalo 19 mužů. První dvě kola probíhala v relativně poklidném tempu, kde se jen místy na trati někdo pokoušel zrychlit, ale na krmení vždy přijel balík pohromadě. Ve třetím kole došlo k výraznému zrychlení a v prostoru startu a cíle již byl balík natažen do dlouhého hada a začali již odpadávat někteří jedinci. Matěj se držel na taktickém 4. místě v dohledu vedoucího závodníka. Zejména vicemistr světa z Kazaně na 5 km němec Rob Muffels se snažil diktovat tempo a pokusil se i o několik úniků.
Po čtvrtém kole byla na čele již jen pětice plavců a odpadl i takový závodník jako němec Florian Wellbrock (pátý z Kazaně na 5km). Do pátého okruhu se na čele usadila dvojice Rob Muffels a Matěj Kozubek a již před sebe nikoho dalšího nepustili. Před posledním mostem zhruba 300 metrů před cílem se poprvé pokusil nastoupit Matěj a i k jeho velkému překvapení nikdo nedokázal na jeho útok zareagovat. Do cílového prostoru tak již vplaval na prvním místě a za velkého potlesku početného publika poprvé triumfoval v mezinárodním závodě.
Na závěr kodaňské mise tedy zavlála nad kanálem česká vlajka a zazněly tóny české hymny na počest vítěze Matěje Kozubka.